Keluarga Besar Hj Mohd Rejab

Keluarga Besar Hj Mohd Rejab
Syawal 2016

Keluarga Besar Puan Zaiton

Keluarga Besar Puan Zaiton
Jan 2013 - Cameron Highland

Tuesday, January 15, 2013

Aduhai anak sayang

Balik keja smlm, amik anak dan aku dikejutkan dgn crita anak tolong budak sampai terlentang. Aduhai... anak ooo anak...awat buat lagu tu?

Aku tanya dia...awat buat lagu tu? Dia cakap, cikgu kata jgn lari, budak tu lari jugak. Abang suruh jgnlari dia lari lagi...abang tolak la dia...x mau bg dia lari. Kiranya, anak aku mcm nk jd penegak keadilan la ni. Tapi anak sayang, jangan la tolak orang. Kalo luka macamana?

So, hari ni...aku suruh dia pi mintak maaf dgn budak yg dia tolak. Aku ckp kat dia, anak ibu budak yg sangat bijak. Budak bijak tak buat orang. Budak bijak kawan dengan semua org dan baik dengan semua org. Budak bijak x buat org lain nangis. Dia diam dgn dahi berkerut. Aku repeat ayat yg sama lebih kurang 3 kali lagi.


Finally he said, ok...esok abang pi mintak maaf kat kawan abang sbb abang budak bijak. I kissed him kat forehead and tell him...sbb tu ibu sayang abang.



Aku harap, didikan di PASTI akan menjadikan dia lebih bijak dan belajar asas2 menjadi muslim yg baik. Insya-Allah. But, not to say we'll leave everything to teachers. As parents, itu tanggungjawab kita untuk mendidik anak2.

Balik sat lg kena check lain. Next monday, aku kena pi sekolah...tanya cikgu dia cemana dia spjg minggu ni. Ahad lepas aku tanya prestasi dia untuk last week, cikgu ckp dia ok dan x kacau org cuma dia aktif. Tup tup the next day crita lain yg jd.

Insya-Allah, I'll make it a must untuk weekly check with cikgu mcmana anak aku thru out the week. Aku x mau org cop anak aku nakal atau sewaktu dgnnya. Itu harga paling berharga yg aku ada, of course aku nk dia jadi sebaik-baik manusia. Insya-Allah.

XOXO



No comments:

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Taman Sg Lalang

Taman Sg Lalang

Semeling

Followers