Budak akai jenuh πŸ™„

Lepas sahur pagi tadi, anak tidoq sat sebelum siap pi sekolah. Bila mangkit, dia cakap...  Dia pening. Ibu was like... Hm... Suddenly 🀨




Ibu : So, awak nak pi sekolah ka dak?
Anak : Abang rasa sikit ja ni. Abang OK kot.
Ibu : Sure, awak OK? Sebab abah tadak sini nak pi amik awak kat sekolah if cikgu call.
Anak : (termenung)
Ibu : awak pikiaq betoi2. Kalo tak sihat, abah hantaq awak balik rumah maktok.
Anak : abang nak pi sekolah la.
Ibu : sure?
Anak : betoi.

Ibu cuak jugak nk bagi dia Sekolah. Tapi dia confident ja.

During lunch hour, pak Lang dia hantar this pic.



Ibu was like.... Hm... Pagi hang gaduh pening. Tengahari....hang lepak tengah panaih πŸ˜ͺ




XOXO

Drama Series : Grimm

Its an old series. Tak la old sangat (October 28, 2011 – March 31, 2017).
6 season....22 episodes per season, but 13 episodes on finale season.



Kerja gila. Hahahahaha....I spend couple weeks to marathon this Grimm Series.
I love detective series, thus...I love this series.

Memang cerita ni tahyul dan fantasi. But, I like to recap few things.
  1. We cant define our relationship without really knowing the person. That is complicated relationship between Nick and his final other half.
  2. How you start, doesn't define your end.
  3. Orang yang bersama kita dari mula, belum tentu berakhir dengan kita.
  4. Don't give 100% trust, keep some for reality check.
  5. Apa yang kita lihat, belum tentu itu kebenarannya. Perhaps, disebalik apa yg kita lihat terlalu byk di perlu kita fikirkan. Don't judge something from just a glance.
  6. Appreciate every moment you have in life.
Warning : Series ni banyak creature2 yang tak berjenis. So, larangan kepada ibu mengandung or orang lemah semangat.

 
 

What is Grimm story all about?

Grimm is an American fantasy police procedural drama television series created by Stephen Carpenter and Jim Kouf & David Greenwalt and produced by Universal Television for NBC. The series aired from October 28, 2011 to March 31, 2017, for 123 episodes, over six seasons.[1] The series' narrative follows Portland Homicide detective Nick Burkhardt (played by David Giuntoli), who discovers he is a "Grimm", the latest in a line of guardians who are sworn to keep the balance between humanity and mythological creatures, known as Wesen. The series features a supporting cast consisting of Russell Hornsby, Bitsie Tulloch, Silas Weir Mitchell, Sasha Roiz, Reggie Lee, Bree Turner, and Claire Coffee.
Grimm was originally developed for CBS, but plans were canceled due to the writers' strike. In January 2011, NBC opted for the series. It has been described as "a cop drama—with a twist ... a dark and fantastical project about a world in which characters inspired by Grimms' Fairy Tales exist",[2] although the stories and characters inspiring the show are also drawn from other sources. The series initially garnered mixed reviews from critics, though reception grew more favorable throughout the series' run. The sixth and final season of Grimm premiered on January 7, 2017 and concluded on March 31, 2017.
 
Synopsis
Homicide investigator Nick Burkhardt of the Portland Police Department learns he is descended from a line of guardians known as Grimms, charged with keeping balance between humanity and the Wesen, or mythological creatures of the world (Wesen is the German word for being or creature). Throughout the series, he must battle against an assortment of dangerous creatures, with help from his Wesen friend, Monroe, and his partner, Detective Hank Griffin.[3]
Opening: "There once was a man who lived a life so strange, it had to be true. Only he could see what no one else can—the darkness inside, the real monster within, and he's the one who must stop them. This is his calling. This is his duty. This is the life of a Grimm."

XOXO


Barisan Kabinet Kerajaan Pakatan Harapan

Hari ni, secara rasminya Malaysia mempunya Timbalan Perdana Menteri wanita yang pertama.

Dalam sejarah, suaminya DSAI jugak pernah menjadi Timbalan Perdana Menteri kpd Perdana Menteri yang sama.

Majlis angkat sumpah barisan Kabinet Pakatan Harapan, semoga memberi harapan baru kepada rakyat.

I am looking forward kepada new Minister of Education Dr Maszlee. Please...revisit current syllabus and focus more on memperkasakan peribadi anak-anak. Jangan jadikan mereka robot peperiksaan.



XOXO


4 Ramadhan

Hari ni, husband tak sempat sampai rumah before iftar. So, dia suruh aku bukak posa rumah MIL ja sebab dah alang2 amik anak, Lagipun tok ada sana hari ni.

Kebil2 bini ni... Nak bawak apa ya πŸ˜‚

Thanks to ayu, aku bawak serabai dengan roti jala. Untung ada kawan meniaga makanan sedap 😜

Mak goreng bihun Singapore, buah kuih lopes, bengkang ubi dan gulai ikan.

Anak bertuah... Despite of banyak makanan, he still chose nasi goreng dengan teh ais cincai beli kat param 🀦🏻‍♀️



XOXO

I miss you my Roomie

She is my roommate in UITM Arau. My teammates in ROTU. My BFF during tough days.

Rumah parents tak jauh mana, but since she now settle down in Pahang, susah la sikit nak jumpak.

But, this week she back to hometown untuk bukak posa dengan mak. Sebab tahun ni giliaq raya Pahang.

So, she want to me... She ordered her husband's birthday cake dgn her favourite pavlova. Tak puaih makan masa reunion punya pasai... Kali ni dia order 2 layer pavlova πŸ˜‚.

Actually, I had bad headache since yesterday evening. Really bad headache. I spent most of time nap. Sebab tak bole tahan. Since its Ramadhan, I can't take any medication during day.... Lagi la sakit kepala. Nasib baik anak ada kat rumah mak dan husband keja. So, I just laying down and tried my best with her cakes.

Kalo customer lain, memang tak amik dah order last minute ni. But, sebab jarang bole jumpak... Aku force myself for her. Tapi sengaja tak bgtau dia aku tak sihat. She will feel guilty. Tamau.... Tamau.... πŸ™…πŸ»‍♀️πŸ™…πŸ»‍♀️

Dah la stroberi πŸ“πŸ“πŸ“ buat pasai... Masa ni la merata xdak stok. Adoiiii.... Dah la sakit kepala... Kena melilau rata dengan panas2.

Sudahnya, Dr plan nk hantar before iftar... I sent it after terawih. Tak bole sembang lama sebab nak kena balik amik anak, esok sekolah πŸ˜…

Insya-Allah.... We'll meet again in Syawal.

Thanks for kuih... Siap mak bungkus kan siap untuk bekal. Lama x makan kuih tu... Nama lupa... Lupa nak snap pic pun. Tapi...pepes (btoi ka nama) ... Sedap amat.




Pepes ni macam sata, tapi ayam. Sedaaaaap 🀀🀀🀀🀀🀀


XOXO

Malaysia hampir menjadi Filipina

Malaysia hampir jadi macam Filipina if government tak bertukar dlm PRU14 yg lepaih. Allah masih sayang kan Malaysia. Alhamdulillah.

Kisah IMELDA MARCOS

bila baca, tak lari jauh dgn apa yg berlaku di negara kita pada masa sekarang.  minta dijauhkan semuanya. Jom share jadikan kisah ini sebagai teladan.

Sejarah yang perlu kita ketahui dan harapnya kita dapat kita ambil iktibar atau pengajaran daripadanya…

Filipina selepas perang dunia ke 2 adalah negara KEDUA TERKAYA di Asia Timur selepas Jepun.

Tetapi apabila Ferdinand Marcos mengambil alih tampuk pemerintahan negara tersebut pada tahun 1965 sehingga 1986, Filipina menjadi antara negara termiskin di Asia.

Dan kita semua dah tahu kisah penyalahgunaan kuasa serta gaya hidup mewah dan keterlaluan Marcos dan isteri nya Imelda.

Kemewahan yang di biayai oleh titik peluh rakyat Filipina yang hidup dalam kemiskinan sepanjang 20 tahun pemerintahan pasangan suami isteri itu.

Sebelum diangkat menjadi Pembantu Presiden Filipina pada tahun 1947, Ferdinand Marcos yang lahir pada 11 September 1917 dikenali sebagai pemuda nakal dari daerah miskin.

Selama menjadi mahasiswa, dia aktif menjadi peninju dan ahli sukan. Kenakalan ini pernah membawanya terseret pada suatu kes pembunuhan. Dia hampit dibuktikan bersalah dalam perbicaraan, namun pada sesi soal balas saksi dan bukti, dia dapat mematahkan tuduhan itu.

Kemudian, orang ramai juga pernah meragukan pengakuannya yang memiliki peranan besar dalam perang melawan Jepun ketika menjadi tentera Filipina selama Perang Dunia II. Ramai yang mengatakan bahawa Marcos hanya membesar-besarkan cerita dan tidak ada peranan penting sama sekali dalam perang tersebut.

Angin keberuntungan mula bertiup kencang menghampirinya ketika dia berkarier dalam kancah politik dengan bergabung ke Parti Liberal. Dia dua kali terpilih menjadi anggota parlimen dengan parti yang sama.

Semenjak itu kehidupannya mulai menjadi mewah dan pesta berfoya-foya menjadi sebahagian daripada gaya hidupnya.

Gaya hidup inilah yang menjadi titik awal dia bertemu dengan Imelda, yang ketika itu berkarier sebagai seorang model. Seperti gayung bersambut, dua sejoli penggila pesta dan barang mewah ini sentiasa merasa apa yang dimiliki belum cukup untuk menunjang gaya hidup yang mereka inginkan. Mereka menginginkan kekuasaan tertinggi di negara Filipina yang mula diliputi oleh wabak kemiskinan itu.

Sayangnya, angan-angan Ferdinand tidak lama. Parti Liberal telah menolak untuk menjadikannya sebagai calon presiden. Akhirnya, dia berpindah haluan ke Parti Nasionalis dan dapatlah dia terpilih menjadi presiden pada tahun 1965.

Selama 4 tahun kepemimpinannya, kemiskinan negara Filipina semakin menjadi-jadi. Masalah tanah yang memang menjadi masalah berpanjangan di Filipina, semakin tidak menentu keadaannya. Sebabnya, kebanyakan tanah-tanah telah diagih dan dikuasai oleh para kroni kuat Ferdinand dan Imelda. Tingkat kemiskinan pula semakin tinggi dan masalah pengangguran masih terus membayangi Filipina.

Tetapi kenyataan akhbar-akhbar dan media sentiasa berkata lain tentang Ferdinand dan Imelda. Ini bagi menenangkan rakyat sambil kekayaan Filipina terus dikorek dan dikumpul oleh pasangan ini.

Rakyat telah berjaya diperbodohkan dengan penguasaan media dan pihak berkuasa Filipina yang sememangnya berada di dalam poket Ferdinand. Kroni-kroni pula sentiasa mendapat habuan supaya terus menyokong dan menyanjung kepimpinan Ferdinand. Tidak ramai yang berani bersuara kerana akibatnya mungkin akan menutup periuk nasi atau akibat yang lebih buruk lagi.

Semasa pemerintahan Ferdinand yang kedua (pada tahun 1970)… ia merupakan era gelap yang baru bagi Filipina. Dengan cara pemerintahan kuku besi, dia menangani para penentangnya. Di masa ini jugalah muncul gerakan pemberontakan Moro National Liberation Front (MNLF).

Berikut adalah modus operandi kejahatan rejim Marcos dalam usaha untuk mengekalkan kekuasaannya dan menghalalkan salah lakunya:

Mengangkat isteri, keluarga, sahabat, orang-orang kampungnya dan para kroni untuk menduduki jabatan-jabatan strategik dengan tujuan agar dapat melakukan rekayasa dan justifikasi perompakan wang rakyat. Isterinya, Imelda Marcos, secara kuku besi telah diangkat menjadi Datuk Bandar Manila merangkap Menteri Perumahan Rakyat dan Ekologi. Pos-pos ketenteraan penting diisi oleh para kroni Marcos untuk menjamin dukungan angkatan bersenjata kepada dirinya. Kemudian, para jeneral tentera telah dimanjakan dengan bisnes dan projek bernilai jutaan dollar yang difasilitasi negara dengan menggunakan kaedah intimidasi, ugutan dan monopoli kepada para ahli-ahli perniagaan lain.
Memijak sewenang-wenangnya musuh-musuh politiknya dengan polisi-polisi aneh. Tidak cukup dengan itu, Marcos menggunakan tangan-tangan besi tentera untuk mengancam, menculik, dan membunuh rakyat yang menentangnya, serta mana-mana saingan politiknya yang dianggap merbahaya.
Membatasi sesuka hati parlimen untuk memastikan kekuasaan penuh Presiden. Salah satu caranya ialah dengan menggagalkan Rancangan Undang-Undang Pembatasan Kekuasaan Presiden yang ketika itu hangat diusulkan setelah melihat Marcos terlalu bermaharajalela.

Modus kejahatannya yang paling menghebohkan adalah keterlibatannya atas pembunuhan lawan politik terkuatnya saat itu, Benigno Aquino. Tapi, Marcos justeru menuduh bahawa kaum komunislah yang mendalangi penembakan Aquino di bandar Manila dan dirinya tidak ada kena mengena dengan insiden ini. Peristiwa inilah merupakan titik tolak terpenting bagi kejatuhan Marcos. Rakyat yang sudah lama tidak percaya dengan tuduhannya kepada kaum komunis telah memprotes sistem diktator Marcos dan konco-konconya. Mereka menamakan gerakan mereka itu sebagai People Power yang dipimpin oleh isteri Benigno bernama Corazon Aquino. Tentera yang selama ini menjilat Marcos, mula gentar menghadapi kekuatan rakyat yang begitu besar dan berbalik arah menentang Marcos. Ditambah dengan saranan Presiden AS Ronald Reagan memintanya untuk mundur, maka Marcos dan keluarga akhirnya melarikan diri ke Hawaii pada 1986.

Menurut data Transparency International, Marcos sudah merompak wang rakyat sekurang-kurangnya 10 billion dollar atau setara dengan 450 billion ringgit. Itu tidak termasuk lagi barang-barang mahal yang dibelanjakan oleh Imelda. Hasil curiannya itu juga disimpan berupa dana di bank-bank Swiss dan aset-aset hartanah di Amerika Syarikat dan Eropah.

Dalam perjalanannya, pengadilan Amerika Syarikat dan Swiss memutuskan bahawa harta milik Marcos dibekukan serta harus dikembalikan ke negara Filipina. Marcos pun menjadi gila dan meninggal di pengasingannya di Hawaii pada 1989.

Setelah kematiannya, kebencian rakyat terhadap dirinya masih belum sirna dan belum pudar. Pemerintah Filipina yang baru telah menolak jenazahnya untuk dikuburkan di Filipina.

Presiden Filipina ketika itu yakni Aquino juga khuatir pemakaman Marcos akan membuat situasi di Filipina semakin memburuk lantaran bekas pengikut Marcos akan menjadikannya mitos untuk melancarkan gerakan anti pemerintah. Akhirnya, jenazah Marcos diawet dijadikan mummy dalam peti kaca.





credit to https://www.google.com/amp/s/zulsegamat.wordpress.com/2017/06/21/​sejarah-hitam-filipina-ferdinand-dan-imelda-marcos/amp/

XOXO

Happy birthday Muhammad Danish Aniq

1 Ramadhan tahun ni juga birthday Danish Aniq yang ke 7. This little boy is now 7. How time flies. Ngah never got enuff of you.






Macam biasa.... Kalo bab lego...abang will sama kalut walopun bukan dia punya hadiah πŸ˜‚

Since "Factory Direct" outlet tutup di sp and kulim.... Ibu dah x sempat nak beli kan leg untuk dia. Padahal.... Ada ja leg kat DIY πŸ˜…




Ngah doakan adik, Semoga jadi anak yang soleh, berikan dan bijaksana dalam rahmat Allah. I ❤️ U 😘😘😘😘😘😘😘





XOXO

1 Ramadhan.... Selamat Berpuasa


Fuh... First day bersahur... 😭

Bukan nangis sebab mangkit soq. Tapi sebab how incapable of me sebab jarang masak 😭

Nasik lembik.... Nak buat ikan goreng berlada.... X sempat tumis cabai.... Jd ikan goreng saja. Sup sayur sawi koboi (koboi la...sempat boh sawi dengan kiub pati ayam knorr ja) πŸ˜ͺ

Kot mana pun... Husband dengan anak kena makan soq kan... Hadap je la.... No. Sib baik ada sambai ikan bilis segera dari kak ani... Stok setiap tahun bila masuk Ramadhan. πŸ˜…

Everything not yet proper in place. Ibu will gear up and made up. Sorry... ✌🏼

Let's pray and work on our better self in this Ramadhan.... The holy month. Mana tau, mungkin ini Ramadhan terakhir kita?

Ada orang dah sambung tidoq 😏

XOXO

DSAI is HOME









Alhamdulillah, Bapa Reformasi kini BEBAS.

DSAI bebas hari ni, pukul 11.30 pg.

Lets pray, both DSAI and Tun M....both can work together again and clean our Malaysia from mess by Najib and the gang.

Welcome home. After 20 years of fighting.


Sejarah aih malam ni... Semua prime media termasuk tv3 Siar Live DSAI berucap di HIMPUNAN MERDEKA RAKYAT. Masya-Allah ... Ramai gila manusia... Dah macam semut dah nampak... Punya la ramai 😍
XOXO


Selamat Hari Guru

Selamat Hari Guru kepada semua warga pendidik.... Yang mendidik secara rasmi mahupun...tidak.

As per previous years...dah macam tradition.... He requested cistat untuk hadiah hari guru. Sebab dia cakap... Cikgu suka cistat ibu. Cistat ibu sedap πŸ˜… (my boy is really good in me bodek ibu πŸ˜‚) 



He preparing cards for his teachers. 





Our simple gift... Tapi ikhlas. Semoga ilmu yang diperolehi, diberkati.



XOXO