Balik dr run teruih balik rumah Mak. Sebab awai lagi... Kelas belajaq masak kita ON. Hahaha
Mak cakap... Kita masak simple2 saja hari.
Simple cara mak. 🤣
First menu kita, gulai sotong. Ni menu untuk ayah
Bahan,
4 ekor Sotong sederhana besaq
1/2 bj bawang besar
3 ulas bawang putih
Daun kari
1 senduk Serbuk kari (aku tanya mana nak tau senduk sama besaq dak... Mak cakap... 1.5 paket Serbuk kari kecik sebab ayah suka pekat)
Rm1.50 santan
1bj kentang belah 4
Garam
Maggi Cukup rasa
Air secukupnya
Minyak
Cara.
1. Basuh sotong bersih2.
2. Masukkan sotong tanpa Air dlm belanga atau periuk... Boh 1.5 tsp baking powder Masak sampai keluar Air sotong... Sampai Air tu kering balik. Angkat, basuh, bila, toskan. Ini utk bagi sotong lembut.
3. Panas kan minyak secukup untuk tumis bawang besar + bawang putih (2 jenis bwg ni tunbuk dulu ya, kasar2 ja).
4. Masukkan daun kari. Tumis sampai nampak kuning2 bawang tu.
5. Masukkan rempah kari. Dah garing, masukkan ayaq dlm 3/4 mug. Nak cayaq, boh lebih lagi.
6. Masak sampai pecah minyak. Dalam 10min mcm tu.
7. Masukkan sotong dan kentang.
8. Masuk garam, megi cukup rasa.
9. Masak sampai kentang empuk. Masa ni jugak ejas kepekatan gulai yg nak... If dah cukup pekat... OK la. Tp if suka cayaq, bole add ayaq lg.
Nota : gulai ni ada ubi kentang, cair sikit pun x pa sbb nnt ubi kentang isap kuah 😅
10. Ubi dah empuk... Siap.
#resepimak
#gulaisotongresepimak
#bilaiburayyanmasukdapur
#bilaibubelajarmasak
XOXO Lots of loves -H3H-
0 comments:
Post a Comment