Malaysia sudah termasuk dalam senarai negara Lingkaran Api Pasifik

"Malaysia sudah termasuk dalam senarai negara Lingkaran Api Pasifik"
Bernama Radio, 13/8/2018 (Isnin)

Lingkaran Api Pasifik (bahasa Inggeris: Ring of Fire) merujuk kepada kawasan yang terletak mengelilingi Lautan Pasifik, yang kerak buminya pecah dan bergeser atau apa yang dikenali sebagai plat tektonik. Kawasan ini berbentuk seperti ladam kuda dan merangkumi wilayah sepanjang 40,000 km. Kawasan ini juga sering disebut sebagai plat gempa Pasifik.

Hampir 90% daripada gempa bumi yang terjadi dan 81% dari gempa bumi terbesar terjadi di sepanjang Lingkaran Api ini. Daerah gempa berikutnya (5–6% dari seluruh gempa dan 17% dari gempa terbesar) adalah plat Alpide yang merentangi dari Jawa ke Sumatera, Himalaya, Mediterranean hingga ke Atlantik. Kesan dari gempa bumi akan menyebabkan berlakunya tsunami. Masa belajar subjek Geografi tingkatan 3 dulu, Malaysia tidak termasuk dalam senarai ini lagi.

R

XOXO Lots of loves -H3H-

Mangga terapung blended dengan ayam bakaq dalam pasu

Hari ni tatau nak makan apa. Ajan pulak tadak. Anak2 dia masih tak sihat.

Sudahnya kluaq pi cari Jus Mangga paling sedap ni. Sedap amat. Rm5. Berbaloi baloi. Siap bg sudu yg untuk makan buah yg potong letak atas blended jus mangga.

Sedap sangat.


La ni.... Depa dah juai nasik ayam dengan ayam bakaq. Aku beli ayam bakaq ja. Sedap. Juicy.

Sekoq rm20. Sebelah rm10. Aku dgn aida amik sorang suku 😜



Lokasi kat mana? Kat taman kota kenari jugak. Tak jauh dari nasi daging semalam.

Depan maahad tahfiz kat bawah ni. Btoi2 tepi jalan besaq nak pi pekan kulim.



XOXO Lots of loves -H3H-

My sunshine...My love

YOU are precious in every way,
the SUNSHINE in my day,
the JOY in my SOUL,
and the LOVE of my life.
~Ibu
 

 
XOXO Lots of loves -H3H-

Nasi Daging Sedap

Hari ni teringin nak makan nasik daging. Sib baik la PA sorang ni tak banyak songeh bab makan. Ikut ja nak makan apa... Semua dia bedal. Selera memang lebih kurang. Bezanya, dia menten kuruih ... Aku koi gemuk πŸ˜‚

Kak Eil pun dengaq nasik daging... Cepat ja nak ikut. Hahaha...

Sedap nasi daging ni. Lokasi dia depan masjid taman kota kenari, Kulim. Sepinggan baru rm4.50. Tambah daging dengan extra ayaq asam jadi rm6. Hat dia bg pun memang dah banyak... Tp aku tambah sebab ayaq asam dia sedap... Saja amik daging lebih untuk cicah ayaq asam. 🀀🀀🀀

Ada macam2 sebenarnya kat sini. Ada laksa, nasi ayam, bihun sup dll. Tapi sebab nasi daging dia sedap.... Aku tak pernah try pun hat lain 🀭😁

Ikhlas cakap memang sedap πŸ‘πŸΌπŸ‘πŸΌπŸ‘πŸΌπŸ‘πŸΌ

Lupa nak kalih πŸ˜‚





XOXO Lots of loves -H3H-

Loves ❤️❤️❤️❤️❤️❤️

Allah sees everything that you do for your husband even when your husband fails to notice the little things. Nothing is being forgotten and nothing is being left off your record. An angel is recording every good intention you are thinking about, even if you can't follow through, and writing down every kind and loving action you do take action on, knowing that Allah will increase your reward.

For every moment you picked up his pants and socks off the ground for the one hundredth time as it lay inches from the laundry basket...

For every cup of tea you've made with just the right amount of sugar...

For each dinner you have prepared and served with love and patience...

For every trip to the store to replace worn out socks, lightbulbs, salt, shampoo, and milk...

For each time you stopped focusing on winning an argument...

For each egg you've scrambled, load of laundry you've sorted, and floor you've swept...

For each time you sprayed perfume, reapplied your eye liner and tried to smooth down your hair...

For all those moments where you were exhausted from tending to the kids, but you still smiled at him when he walked through the door...

For every hug, every flirtation, and every compliment you gave him...

For every time you told him to just trust in Allah and be firm in his faith...

Allah has a messenger recording and He will reward you for everything you do for your marriage and husband.

Copy & Paste
Credit : Wives of Jannah FB Page

XOXO Lots of loves -H3H-

Pecah πŸ˜–

A nightmare. Rasanya tadak sapa pun nak benda mcm ni jd.

Ready to go to work... Found out cermin keta belakang pecah. Heran la... Mana mai pecah? Cemana bole pecah? 😫

Pernah dulu cermin depan kelisa retak sbb kena batu yg jatuh dr Lori masa pi keja. Tapi tak la retak seribu dan pecah berderai macam ni. 😭

Rupanya kena batu masa org mesin rumput. Alhamdulillah... Pihak yg bersalah mai serah diri tanpa perlu cari. Pihak kontraktor Idaman mai rumah suruh pi buat report polis dan pi specified bengkel with report utk tukaq cermin.








Alhamdulillah.... Done tukaq cermin.


Tinted cemana ya? Lupa nk mintak no fon org tu. Kena pi tanya org yg mesin rumput nanti. Sbb cermin baru... Tadak la tinted. πŸ˜…

XOXO Lots of loves -H3H-

Piknik

Mak call dan ajak balik kampong. Nak piknik sambil makan coq udang.

Bila sampai balik, siap ada deqeyan bagai. Aku yang sakit kepala dari semalam....bole segaq sat. Hahahaha....

Seronok bila sesekali piknik macam ni. Walopun tak la ramai mana...tapi tetap happening.

Aku balik lambat sikit, amik anak balik KAFA dulu.


 



Kemain mengebat lagi dia...swing sana swing sini




Cousins yg alaway makes me feel young. Kak Adik ok...bukan makngah....hahahaha

 
XOXO Lots of loves -H3H-

Qetuk Kuman

Mai petang ja, dia gedik ajak ibu keluaq pi mana2. Boring katanya.
 
Ikut perangai acu la ni. Nak kena bawak pi qetuk kuman. Hahahahaha....
 
Sudahnya, ibu kena pawww eskrem lg.
 


Hat kecik tu maktok punya. Sebab mak tamau banyak2. tu pun mak amik yg rasa lemon...hihihihi



My fav jamoca tadak....so amik la choc sbb semua flav kopi yilek pocik

Mak dok bebel....makan eskrem 4 org pun lebih rm50. Bukan selalu mak oiiii


 
XOXO Lots of loves -H3H-

Friendship dan silaturrahim

Isteri arwah bestie ayah. 23 tahun dah PakCik MdNoor meninggal, alhamdulillah silaturrahim masih terjalin dengan keluarga arwah.

Mcik Aisyah mai jemput kenduri untuk anak bongsu, Jannah.

Kenaikan Mcik Aisyah kepada anak as ibu Cikgu Zikri. Cikgu Zikri which also known as abang. Mmg dr kecik dok panggil abg, bila kat sekolah kena la panggil cikgu kan? Hihi hihi

Insya-Allah .. Akan kami santuni jemputan walimatulurus ni. Semoga Allah permudahkan.






XOXO Lots of loves -H3H-

Happy Birthday Mr Boss

Knowing you for past 15 years, you always one of the best boss ever.

I'm glad...I am still part from the family.

Surprise partayyyy for him, today. Sponsored by managers.



 
 



 






 

XOXO

Lots of loves -H3H-