Resepi mak : Asam Pedas

Second menu semalam. Ni menu mak pulak. Asam pedas ikan pari + ikan ketuka.

Asam pedas aku dah pernah belajaq sebelum ni dan masak masa mak sakit dulu. Tapi, tak pernah upload. So, kali ni... Kita upload.

Bahan2
Ikan pari +ikan ketuka (tapi nk guna ikan termenung pun bole)
Timun
10 Cabai kering (direbus sampai lembut)
1 batang serai (diketuk)
1bj bawang besar
2 keeping asam gelugor
Belacan
Garam
Maggi cukup rasa

Cara2
1. Blend bawang, cabai kering yg dah direbus, belacan.
2. Rebus naik ja semua... Cabai, serai, timun. Tambah ayaq utk kuah. Rebuih naik sampai mendidih.
3. Masukkan ikan, asam, garam, megi cukup rasa. Masak Sampai timun empuk. Baru ibu tau timun lambat empuk 🀣.

Mak kata menu paling senang. Rebuih ja πŸ˜….
Mak ooo mak... Kalo x belajaq... Masak ayaq pun kena belajaq tau. Kalo dak mcmana nak tau ayaq masak dak. Hahhahaa..












Note : x boh daun kesum dan bunga jantan sebab tak beli dan tak plan pun nk buat asam pedas. Kalo ada dua tu, lagi sedap dan lagi wangi.

#resepimak
#asampedasresepimak
#bilaiburayyanmasukdapur
#bilaibubelajarmasak

XOXO Lots of loves -H3H-

0 comments: