Ibu masak apa malam ni?






Perut anak masih x berapa ok. So, dia request nak sup sup ja.
So, ibu buatkan koteaw sup dengan daging kicap.

Asalnya koteaw ni, sup kosong ja...saja tambahkan meatball untuk lebih meriah.

Untuk org yang tak berapa reti masak cam aku, celur2 gini je yang mudah...hihihi.

But, untuk daging cincang tu...masakkan je semua bahan2 kat bawah sampai dagingnya masak.
  • 200g daging cincang
  • 4 bawang putih
  • sikit daun bawang
  • 1tbsp sos tiram
  • 1tbsp kicap manis
  • 1 tbsp minyak bijan
  • 1/2 tsp lada putih
Untuk sup lak
  1. tumis bawang putih dengan daun bawang smpai wangi
  2. tambah air secukupnya, perasakan dengan garam dan lada putih
  3. boleh jugak add kiub lembu dengan meatball.
  4. Meatball dah masak, dah bole hidang dah.
Assemble...pelengkap
  1. Celur koteaw
  2. Celur sayur pilihan, aku guna sawi...kadang pakchoy
  3. Garlic oil/chili oil
  4. Kalo nak propoer, bole la add taugeh ke tauhu goreng ke
Garlic oil dengan chili oil memang slalu ada stok kat rumah, so...x banyak benda yang nak kena prepare.

Kira menu cepat la ni.
Sama jugak macam koteaw thng, menu kalut...hahaha

Aku tumis dengan bawang putih
XOXO Lots of loves -H3H-

0 comments: