Resepi Nasi Daging - Part 3

Part 3

Tadak dia... Tadak nasi daging kan? Hahahha

Resepi nasi daging

Bahan2
2 kepoi setengah beras (macamana nk Kira kepoi ni, mak? 😂 Mak cakap... Ala... Lebih kurang 500g) 😅
1 bungkus perencah nasi daging iman + 3/4 mug air
8tbsp Minyak
2 mug air
Setgh mug air rebusan daging
Separuh drp Daging yg dah di rebuih td

Cara2
1. Basuh beras dan toskan
2. Bancuh perencah nasi daging iman dgn 3/4 mug air - kacau sampai larut
3. Tumis perencah nasi daging yg dah di bancuh td dgn 8tbsp myk yg dah panas di dlm periuk nasi (mak guna rice cooker) .
4. Masukkan beras yg dah di basuh dan ditoskan td. Gaul2... Bg berpalut.
5. Masukkan air kosong dan air rebusan daging bersama separuh dr daging yg direbus td ke dalam periuk nasi.
6. Masukkan periuk nasi ke dalam rice cooker dan On.
7. Sekali dua, bukak periuk nasi dan kacau nasi daging sementara nasi tgh masak.
8. Lepas siap masak, bole kluaq kan daging dr dlm nasi tadi untuk dipotong2 dan jugak baki daging dr sup utk dipotong utk di mkn dgn nasi daging dan set nya.

Bole dah nak makan nasi masa ni.
Tapi.... Mak suka ada acar timun. Kalo yg x suka... Xyah buat. Bg mak... X lengkap tanpa acar timun... Which will be part 4.















#resepimak
#bilaiburayyanmasukdapur
#bilaibubelajarmasak
#nasidagingresepimak
#semogaadamanfaatnya

XOXO Lots of loves -H3H-

0 comments: