Resepi mak : Kerabu Daun Salom

I am reaching 38...soon. Tapi... Sampai la tak reti masak. So, azam baru (tak perlu tunggu tahun baru ya 😁).

1 recipe per week. Zaman la... We can easily Google for any recipe. Tapi... Ini resepi my mom. For me, the best cook in my life. Selagi mak masih sihat, masih kuat, masih bersemangat...i want dig all her secret. Insya-Allah... Pray for me 🤲🏼... Supaya tak cekelat angin 😬

This is for my own reference. Senang nak korek balik bila nak buat 😊. Tapi.. If dpt membantu org lain jugakkkk.... Alhamdulillah.

Our first recipe is... Kerabu daun salom.



Bahan2 (utk kami makan 2 org, sbb kami suka ratah kerabu ni) - org biasa may be 3-4 org.

1. Daun salom rm1 - potong halus2 mcm dlm pic ya.

2. 10bj cabai melaka... Sbb mak suka pedas

3. 1.5bj cabai hidup

4. Secubit belacan

5. 2tsp udang kering - kalo suka byk, bole lebih kan.

6. Kelapa mesin rm1

7. Garam secukupnya ~ 1/2 tsp

8. Maggi cukup rasa secukupnya ~ 1/2tsp.

9. 1/2bj bawang besar - hiris

10. Sikit air asam jawa.











Cara2.
1. Daun salom yg dihiris halus tadi, masukkan dlm mangkuk.
2. Mesin /blend kasar cabai melaka, cabai hidup, belacan, udang kering. Sebelum blend, add air sikit... Cukup utk bg blender putar saja.
3. Bila bahan blend 3/4 hancur, add Kelapa mesin tadi dan blend lagi. Jgn sampai terlalu halus ya.
4. Gaulkan semua bahan sampai rata.

Siapppp....❤️

Note : lebih baik buat untuk sekali makan saja ya, sebab ada nyok kan? Kalo dok luaq, tak tahan lama... Kalo simpan dlm fridge... Dah kurang nikmatnya... Sebab sejuk 😁.

#resepimak
#bilaiburayyanmasukdapur
#bilaibubelajarmasak
#lebiumak

XOXO Lots of loves -H3H-

0 comments: