Silap gaya... Dah lepaih dinner pun x abih upload lg resepi nasi daging for lunch 😁
We're ready for part 2. Tanpa dia... Tak jadi nasik daging kita 🤣🤣🤣.
Sup daging simple.
Part 2
1kg daging
1bj bwg besaq
3-4 ulas bawang putih
1inci halia
4 beradik (bunga lawang, bunga cengkih, buah pala, kulit kayu manis)
Garam
Maggi cukup rasa
Cara2.
1. Basuh daging bersih2 ya, buang lemak2 daging. Tak bersih2 nanti bau lembu. Aku tak bole telan daging yg masih ada bau lembu (tp ada stgh org... Suka... Ikut selera masing2). So... Kami biasanya basuh daging dan rendam sat daging dlm cuka sebelum masak.
2. Potong bawang besaq, bwg putih, halia.
3. Lepas dah bilas daging dr ayaq dan cuka tadi, masukkan ayaq biasa sampai hapuih daging. Hapuih daging tu bahasa org Kedah... Maknanya sampai tenggelam la daging tu.
4. Masuk bahan2 potong td dgn 4 beradik... Rebuih naik.
5. Bila daging dah agak lembut... Baru boh garam dan Maggi cukup rasa.
6. Sambung Rebuih sampai daging betoi2 lembut. Ikut citarasa.
7. Siap....
Ops... Api jgn garang sgt na. Nnt kering pulak sup kita. Api sedanggg ja...
#resepimak
#bilaibubelajarmasak
#bilaiburayyanmasukdapur
#nasidagingresepimak
#semogaadamanfaatnya
XOXO Lots of loves -H3H-
0 comments:
Post a Comment