Keluarga Besar Hj Mohd Rejab

Keluarga Besar Hj Mohd Rejab
Syawal 2016

Keluarga Besar Puan Zaiton

Keluarga Besar Puan Zaiton
Jan 2013 - Cameron Highland

Friday, July 15, 2011

Harry Potter and the Deathly Hallows Part II

As a fan of Harry Potter since day 1, aku nak sangat2 watch this finale eventhough aku dah khatam novel2 tebai dia. Especially after baca reveiw ni....

Rasanya suma movie Harry Potter aku tgk kat wayang...cuma yg keempat kot aku tgk separuh ja sbb sickness mengandung kat anak teruk. Aku x le bertahan dlm panggung...asik nk muntah ja...hehehe


Review : Harry Potter and the Deathly Hallows Part II


Beware : Spoiler ahead!

Apabila David Yates membuat keputusan utk pecahkan Harry Potter and the Deathly Hallows kepada 2 filem, I rasa itu satu keputusan yang tepat. Korang pernah tengok/baca the Deathly Hallows? Tebal kan?

Filem yg diadaptasi dari sebuah buku tidak mungkin dapat memberikan kepuasan kepada penonton yang lebih mengetahui jalan cerita yang sebenar. Tapi I tak pernah rasa begitu dengan Harry Potter (HP). Memang tak semua fakta dan scene dapat dimasukkan dalam sebuah filem. Ianya bergantung kepada kebijaksanaan penulis skrip untuk mengolah jalan cerita tanpa merosakkan naskah asal.

I think they did it well in Harry Potter and the Deathly Hallows.


I've been told by a critic to bring hand tissue because a true HP fan will need it.

Yes, I cried. We cried. I boleh dengar penonton-penonton kat row bawah menangis. Kami tak menangis kuat. It was just a few teardrops at a few sad scenes. Maybe kebanyakan dari kami dah membaca buku. So teringat cerita dalam buku yg mmg menyedihkan.

Ok, let me count. I mengalir air mata masa:

1) Ron menangis bila tengok mayat Fred terbujur kaku di lantai. Harry pulak nampak mayat Lupin dan Tonks.

2) Memory Snape yg Harry lihat melalui pensieve. Tak pernah nampak Snape menangis kan? Dalam memori tu, kita boleh rasa betapa dia mencintai Lily Evans. He was in their house pada malam Voldermort bunuh Lily dan James. Dia pangku Lily yang dah mati sambil meraung. Hmm, masih terbayang sekarang.. sedih sangat.

3) Bila Harry nak pergi ke Forbidden Forest. Dia terserempak dengan Ron dan Hermoine. Harry beritahu, dia tau kenapa selama ni dia boleh 'dengar' Horcruxes dan dia rasa, Hermoine pun dah boleh agak kenapa. Hermoine berlari dan peluk Harry. Sedih sebab Hermoine tau yg Harry perlu mati kerana he's the 7th Horcrux!

4) Ketika saat Lily, James, Lupin dan Sirius muncul sewaktu Harry genggam Resurrection Stone. Lily cakap, "You've been so brave!". Huwaa, nangis tgk Lily.

Ceritanya diolah sedikit tetapi masih mengekalkan jalan cerita. Nak masukkan semua fakta penting dalam satu filem bukannya senang yer. Tu pun banyak fakta yg tertinggal. Kalau korang nak betul-betul faham, kena baca buku. Tak pun, tanya je saya. I boleh ceritakan.

Untuk edisi terakhir, watak Neville Longbottom diangkat menjadi hero. Selama ni, dia dipotretkan sebagai remaja yg lurus bendul. Bagus juga sebab Neville ni sebenarnya sama penting dengan Harry Potter. Mereka sama-sama lahir pada bulan Julai. Kiranya ramalan Prof. Trewlaney tu boleh "jatuh" pada Harry Potter atau Neville Longbottom. Kali ni, dia menunjukkan bahawa dia seorang anak Auror yg juga mempunyai kekuatan tersendiri.


Scene pertarungan di Hogwarts juga hampir menyamai dalam buku. Perasaan kecewa sebab takde pertarungan dalam filem ke 6 (Half-Blood Prince) terbalas akhirnya di filem terakhir nie.

Scene yg takde/diadakan/ditukar:

1. Elder Wand dipatahkan dan dibuang ke dalam sungai. Kalau ikut buku, Elder Wand diletakkan kembali di sisi Prof. Dumbledore. Sebelum tu, Harry gunakan Elder Wand, cast the spell (Reparo) utk betulkan wand dia yg dah bersepai ketika diserang Nagini dalam Part I.

2. Mr. Ollivander tau akan the Deathly Hallows. Dalam buku, dia tak tau langsung. Tapi tak penting pun benda ni.

3. Voldermort tak tau bahawa Harry adalah pemilik sebenar Elder Wand selepas dia berjaya mengalahkan Draco Malfoy. Kalau dalam buku, Harry sempat beritahu Voldermort yg Severus Snape tu sebenarnya orang Dumbledore dan Elder Wand hanya akan patuh pada Harry Potter.

4. Neville Longbottom ada perasaan terhadap Luna. Hehe.. dalam buku takde. Rasa cute pulak!

Kesimpulannya, I puas hati dengan filem terakhir nie. Memang tak rugi la kalau pergi tgk. This is the best movie of Harry Potter!

No comments:

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Taman Sg Lalang

Taman Sg Lalang

Semeling

Followers