Keluarga Besar Hj Mohd Rejab

Keluarga Besar Hj Mohd Rejab
Syawal 2016

Keluarga Besar Puan Zaiton

Keluarga Besar Puan Zaiton
Jan 2013 - Cameron Highland

Thursday, November 19, 2015

Hiking - Gunung Jerai melalui Trek Titi Hayun (27 Sep 2015)

Yeah....finally...bertemu jodoh trek hiking Titi Hayun.

Walopun sekadar 4 org, Alhamdulillah...we're good.

Wani pick up aku kat rumah mak, pukul 7pg. Kami jumpak abg Lan dan Siti (new member of jk1m#5) di kaki titi hayun.

Keadaan hutan agak basah, basah hujan semalam dan embun rasanya.




 




Cabaran aku ialah 1200 anak tangga. Huhuhuhuhu...



Tengok la tangga tu...huhuhuhu...


mintak nyawa...mintak nyawa...
















Habih 1200 anak tangga, aku muntah....hahahaha...

Tu la...sapa soh mkn nasi sebelum hiking? Amik habuan. Lepaih muntah, feel much better.
Perjalanan diteruskan.





Nampak anak tangga tu? Lokasi tangga tu rasanya separuh perjalanan kot.

Peliknya, kali ni x jumpk org lain hiking sama. Kami ja. Selalunya Gunung Jerai, ramai org hiking.



Aku tgk geng beskat downhill nk turun ikut tangga tadi....aku naik x bawak apa2 pun cuak. licin kot tangga tu.




 


Kalo naik gunung jerai, mcm x complete kalo x mandi ayaq terjun ni. Ayaq terjun telur naga kot...aku lupa nama...hahahaha....marah org kalo aku buat nama sendiri.












sejuk gedi ayaq terjun ni...hihihihi










Dr ayaq terjun, kami teruskan perjalanan ke regency. Kabus dah semakin tebal, cuaca dh mula rintik.

Ladies

Ladies with hero of the day

with my sweet sister

Sampai ke regency, kami tala ke surau dulu. Bersihkan diri, tukaq baju dan solat.
Angin sangat kuat. Hujan renyai, kabus tebai....so sangat2 la sejuk....ketaq la jugak.

Abg lan sampai tercacak la bulu roma....hahahaha....sakit perut tgk bulu roma kat tangan abg lan tercacak.


Sejuk2 ni...ayaq panas pun jd sejuk jugak




First time aku naik gunung Jerai, x le Nampak permandangan bawah.

Pukul 3.45ptg kami dah ready nk hayun kaki turun balik. Kali ni kami x turun dgn van mcm slalu, hayun kaki jugak.




Ni la tangga yg licin tu....yg brader gerek tu nk turun

We reached kaki gunung almost 7pm. Tapi gelapnya mak aiiii

Summary :

Nak naik dan turun melalui trek ni, agak mencabar minda. Sebabnya? 1200 anak tangga tu. Masa naik, mengah, masa turun, dah mula gelap, takut silap langkah...jaga lutut sama.

Hiking kali ni, cabaran dia mcm hiking2 yg lain jugak. X mudah tp x la susah. Tp agak pancit, may be sbb dah kurang jogging. Petang asik hujan ja kan.

Pengalaman, ada sikit pengalaman mistik. Hihihii...abg Lan yg dah berpuluh kali naik pun, first time rasa. Alhamdulillah, semua selamat. Insya-Allah, akan lebih berjaga2.

Kalo rajin, nnt bila2 aku update sini. Hihihihi.

p/s : Insya-Allah, belum serik. Dok aim trek Puteri Mandi pulak. Hari tu xdak rezeki nk ikut.

XOXO


 

2 comments:

Hafiz Zuhdi said...

Assalammualaikum. Nk tanya skit nii. Dah abis panjat tangga tuu. Kena ikut track plak kan. Track nk ke puncak tu ok x??

Hafiz Zuhdi said...

Assalammualaikum. Nk tanya skit nii. Dah abis panjat tangga tuu. Kena ikut track plak kan. Track nk ke puncak tu ok x??

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Taman Sg Lalang

Taman Sg Lalang

Semeling

Followers