Keluarga Besar Hj Mohd Rejab

Keluarga Besar Hj Mohd Rejab
Syawal 2016

Keluarga Besar Puan Zaiton

Keluarga Besar Puan Zaiton
Jan 2013 - Cameron Highland

Tuesday, October 27, 2015

Friends? Flirt?


I've been asked or may I say, I've been provoked with above question. At the beginning, I thought of leave it. Just leave this question unanswered, not because I don't want to answer, I just don't want to create another havoc.

But later...this is my reply...

Ladies, women, sisters...

Aku bukan sorang perempuan yg suci dr dosa. Aku bukan sesuci Maryam, bondanya Isa. Aku bukan semulia Siti Khadijah permaisuri Rasul Junjungan. Aku langsung tiada level untuk menandingi mereka.

Tapi....aku wanita Muslim. Aku seorang isteri, aku seorang ibu dan sebelum itu, aku seorang anak. Aku ada tanggungjawab untuk semua role itu.

Partly, aku setuju, sesetia mana pun lelaki mesti akan chat dgn perempuan lain jugak. Walopun mungkin mulanya hanya melayan sebagai kawan. Tapi jika perbualan disulami dengan icon love dan kata2 sayang....walopun sebagai gurauan....tidakkah akan melukakan hati pasangan? Bukankah itu bakal membuka pintu curiga?

Mark the word perempuan. Remember. Kita juga perempuan. Jika kita sebagai perempuan dan wanita tahu membataskan diri kita dlm perhubungan dengan mana2 lelaki, isu ini rasanya x timbul.

Chat. Apa tujuan chat itu? Sembang kosong? Luahkan masalah? Since bujang, aku x percaya pada hubungan lelaki dan perempuan yg saling meluahkan masalah, especially bila we're taken. We're married. Dari luah perasaan dan masalah...masalah lain timbul. Kononnya, org yg diluahkan perasaan itu mungkin lebih memahami. See? Setan akan mula mainan peranan. Don't defend your wrongdoing by saying...its just for fun. We just isi masa lapang. My spouse paham....my spouse sporting...All bullshit.

Remember. You're muslim. Islam sentiasa mengajar umatnya menjaga perilaku. Menjaga perhubungan, elakkan sesuatu yg bole menimbulkan fitnah.

In my whatsApp...in my sms...sincerely, aku jugak ada lelaki yg watsap/mesej. You may check all my communications. If between ajnabi, there is nothing else than business or important matter. You cant find anything weird or flirting.

True, aku jugak x lari dr terima mesej2 nakal. Mesej menggoda, mesej cuba menggatal, mesej cuba "try". Just IGNORE. Do not reply, DO NOT START ENTERTAIN all kind of message. Whenever you're someones wife...kita bawak bersama maruah suami bersama kita. Do not betray his trust. And, bukan jugak semua message gatai lelaki yg mula. I cant deny some of flirt message come from women. Pls...jangan jatuhkan maruah wanita muslim ke tahap hina. Tak perlu try market tgk kita ada value lagi tak. DO NOT start all stupid and forbidden relationship. Its a BIG NOOOO!!!!

A sincere message all husbands and wives...
  • if you have problem..tolong la ajak pasangan untuk berbincang...jangan ceritakan masalah rumahtangga kita pada orang lain. Mungkin ada yg memang mengharapkan keruntuhan rumahrangga kita drp nk membantu kita menyelesaikan masalah kita. Lagipun, kalo x ajak bincang, mungkin pasangan kita tatau pun kita sebenarnya sedang bermasalah. We're not psikik. Mana bole baca fikiran orang dan hati org. Sudahnya....hancusss...
  • If you're lonely...sunyi...mungkin pasangan sibuk dgn kerja dan macam2 urusan....let him/her know. You need him/her. Text her/him. Call her/him.
  • X salah kita belajar bercinta balik walopun dah lebih sepuluh tahun kita kawen.
  • Bercuti, spend a quality time...jangan assume yg pasangan kita OK sebelum buat apa2 keputusan.
Setiap pasangan ada masalahnya sendiri.

Tiada pasangan yg sempurna.

Mungkin isteri x pandai masak, bantulah isteri belajar masak.
Mungkin isteri x pandai mengemas, bantulah isteri belajar mengemas.
Mungkin isteri x pandai membahagikan masa, bantulah isteri membahagikan masa.

Bantulah isteri. Kasih sayang perlu dibina dan dibaja, setiap hari. Ini jawapan dan pendapat aku yg dangkal ilmunya.

Semoga rumahtangga dan cinta kasih kita suami isteri hingga ke syurga. Semoga Allah melindungi rumahtangga kita dr godaan2 yg bole meranapkan kebahagiaan kita.







XOXO

No comments:

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Taman Sg Lalang

Taman Sg Lalang

Semeling

Followers