Keluarga Besar Hj Mohd Rejab

Keluarga Besar Hj Mohd Rejab
Syawal 2016

Keluarga Besar Puan Zaiton

Keluarga Besar Puan Zaiton
Jan 2013 - Cameron Highland

Monday, March 20, 2017

Travelog : Phuket - Krabi - Hatyai (Nov 27-Nov 30 2016) Part 3

Nov 29, Krabi

Day 3.

Hari ni hari pulau. Hari untuk island hopping. Activity yg paling anak2 tunggu.

Mak ayah x bole ikut. Mak tamau ikut, ayah x bole ikut sbb kaki ayah blom btoi2 sembuh untuk berendam air laut dan meredah laut turun dr bot.

So many pic, x larat nak susun atur elok2, just paste it all as kenangan anak2 in future. Insya-Allah.

Kami book agen ni after check in kat Oscar Villa. Maknanya, urusan island hopping ni resort yg uruskan dgn Sea Eagle Tour. Kami amik pakej 4 pulau. But, agak terlupa dgn nama2 pulau. Yg aku ingat hanya Maia Island and Phi Phi Island. Third island x ingat nama apa, fourth Island been said as mystery island for snorkelling.

Early morning, agen mai amik dgn van kat resort ke Ao Nang Beach.

Kat Ao Nang beach ni, agen daftarkan kami dan bg rubber band kaler biru untuk identification (ada few kaler, bot kami dapat kaler biru).

Dari situ, kami jalan kaki ke hujung pantai untuk naik bot.



 





Our first destination took us about 45min from beach. Alhamdulillah...cuaca sangat cerah dan kurang beralun. Kalo beralun kuat, takut mabuk laut la pulak.




This is reminding me masa kami island hopping ke Sabah dulu. Masa ni anak baru 3 tahun kalo x silap, so he not really remember. Kali ni, dia mmg super eksaited la, especially bila ada Syahmi sama.

Our first island is Maia Island.
Kat sini, ingatkan aku nk lepak ja....sudahnya aku mandi...terjun laut.....hahahahaha....


 

Kakak dok pulun nak buat turtle...tp turtle kakak hanyut kena badai ombak...hihihi


 




 

 

 

Kat first pulau ni, husband langsung x cecah ayaq laut lagi....huhuhuhu

Dari situ bot bawak pusing dan tgk Viking cave. Tp kawasan tu sangat beralun, so x bole nk berlama kat situ.







Dar Viking cave kami ke pulau kedua....pulau yg aku x ingat nama. hat ni option untuk org yg tamau snorkelling. Bole pilih nk turun pulau ni ataupun nak pi snorkelling kat unknown area (terjun dr bot).

Pulau ni sangat cantik, tp manusia gila la ramai. Gila punya crowded.
They gave us 45min saja kat pulau ni.


Our first pic (anak perempaun ayah mak sahaja, rasanya first in years). 







 

 


Ramaikan?
 
 
 





Bukan ibu gila x buat sunglasses ya, tp silau sangat dgn silau ayaq laut.
 




 
 
 



 

 



 
 
 
 


Dr pulau ni, kami naik bot lain untuk ke group yg chose untuk snorkelling (including husband).
Hat ni aku x suka.

Bygkan tgh laut, bole depa suruh kami langkah dr bot ke bot tanpa safety? Gila punya keja. Pondan yg jaga tour tu kena jerkah dgn aku.

Mana x kena? Dah la kita gayat, pastu dok marah2 kita suruh cepat...hat nu x kena hat ni x kena.
Sudahnya, aku kata la...cuba habaq macamana yg kena, bukan dok berletiaq mcm parrot.

Terdiam dia sat, pastu br nk ckp elok.

AKu mmg geram dgn pondan tu, bukan sbb dia pondan, tp sebab dgn laki bole ckp elok2, dgn pompuan buat lebih kurang ja. Hangin la aku yg dah sedia gayat ni.

Husband ckp, coral situ x cantik. Alun pun kuat. X enjoy.

Dr situ kami ke Phi Phi Island.

Sebelum ke Phi Phi Island, agen bawak pusing ke Monkey Island. Pusing tunjuk monyet2 bergayut melambak2. Teluk bahang pun banyak hat ni.....hihihihi

Dr situ br teruskan perjalanan ke Phi Phi Island.



Boys...
We had lunch in Phi Phi Island.

Menunya ok la....bole makan...anak suka. Buffet, walopun x la byk mana menu, but still ok and they provided 2 beuffet area with same menu. So, x la berebut.

Kat Phi Phi Island ni lama jugak. Dalam 2 jam jugak rehat sini.

Cantik? Cantik la jugak, cumanya sbb terlalu ramai orang, dan penuh dgn bot.




















 









 



 
















 
Dari Phi Phi Island, kami ke mysterious Snorkelling area.
Mmg dia x habaq nama.

All they way there, anak dgn Syahmi mmg terlena tergolek la....penat main laut.





 





Tapi, completely recharged once arrived to destination.
Ibu x turun untuk snorkelling as again, gayat and x confident aku nk bergantung pada life jacket dgn badan yg melebihi muatan ni.

Anak been assist by agen assistant, disuruh oleh pondan tadi. We made us after a while. Bukan teruih masam muka ya.

Anak gain another experience today....mmg syok x sangga la.






















Dari situ, kami kembali ke pantai Ao Nang.
Again, husband cakap, coral dia x cantik. Coral with white plain only.

Tak macam coral kat Sabah.
Kakak pun kata coral kat perhentian lagi cantik.

Basically, pulau Malaysia lebih cantik.
Waaa....I need to have another island hopping in my own country. Isk...isk...nurhijriah.,...nurhijriah....

Reach to Ao Nang, we're transported back to resort by prepared transportation by agen.


I thought anak2 dah letih sbb adult dah letih.

Jangan harap la....depa terjun kolam pulak....huhuhu


 





After maghrib, kami had a family dinner kat Bangboo again.
Tp masakan malam ni, sedap jugak compare to last night.










 

Lepaih dinner, sempat la shopping sikit kat nite bazar dpn masjid Ao Nang.

Kali ni jalan, x shopping sgt. Mmg jalan.

Balik, sampai bilik, mmg lena tergolek la.

Hihihihi....

XOXO

 

No comments:

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Taman Sg Lalang

Taman Sg Lalang

Semeling

Followers