Keluarga Besar Hj Mohd Rejab

Keluarga Besar Hj Mohd Rejab
Syawal 2016

Keluarga Besar Puan Zaiton

Keluarga Besar Puan Zaiton
Jan 2013 - Cameron Highland

Monday, February 20, 2017

Travelog : Phuket - Krabi - Hatyai (Nov 27-Nov 30 2016) Part 1

😁Nov 27, 2016 ( Ahad )

Dengan 3 bijik kereta keluarga besar Hj Rejab dan Hajah Che Embon menggolekkan empat tayar...memulakan perjalanan pukul 5.30pg dr taman sg lalang.

Kami singgah menunaikan fardhu subuh di RnR Gurun sebelum meneruskan perjalanan ke sempadan.

Kami berkeputusan untuk masuk melalui border Wang Kelian utk elakkan jem di border, sbb hari ni ahad pertama cuti sekolah ujung tahun 2016.

 
 Semua urusan insurans dan permit masuk keta ke Thailand dah adik aku Saiful uruskan sebelum perjalanan.

Sebelum masuk ke border, kami singgah di last Caltex station untuk top up minyak Malaysia smpi penuh.


 
Imigresen di sempadan Wang Kelian ni kecik ja. Tp merupakan laluan utama kalo nk ke Saturn.
 





 
 
Urusan kami di imigresen. Alhamdulillah tadak masalah.
 
Untuk yg ada passport, mudahla...cepat sikit...untuk yg passport dh expired cam aku, kami buat group passport.
 
Group passport bole buat utk 1 perjalanan, minimum 5 org dan maximum 20 org dlm 1 passport dgn price rm200. save la jugak compare nk buat tiap2 org.
 









Selesai urusan orang, urusan keta pulak. Utk bwk masuk keta, kena sediakan geran asal atau salinan geran dgn pengesahan polis dan jugak tuan keta. Insuran jgn lupa. Surat/permit masuk jgn hilangkan, masa nk keluar nnt kena return permit tu, kalo dak keta pakai x bole mausk siam dah.

 

 
 Perjalanan ke Phuket, bukan 1 perjalanan yg singkat. Fuh...kematu dan kebaih habih.

Untuk brunch, mak prepare nasi putih, sambai ikan bilis dan ayam goring kicap. Aku, pulak prepare sambai ikan bilis (jugak) dan sambai telur. First time ni, aku masak utk bekai...I am really aging....hahahahahaha

Singgah berkelah kat Saturn. Apa ntah nama kafe ni...lupa sudah. Berbaloi rasa masak....kihkihkihkih
 
Ni masakan aku...pedaih ternganga
 
Dalam perjalanan, cuaca agak lembap...dgn perjalanan dr Krabi (singgah solat di Masjid Krabi) ke Phuket bermula dgn hujan lebat.
 
There is nothing much dlm perjalanan....perjalanan yg panjang...sampai letih lena.

 

After 13hours drive and 2kali isi minyak, finally we reached Phuket. Fuh...Alhamdulillah.
 
This is our long distance trip after ayah dan mak sihat. Memang long distance sungguh....hihihihi
 
We checked in into Patong Beach Resort.  
Nice hotel for me, near to Masjid Besar Phuket and mudah cari makanan halal.
Tapi, hotel ni takdak pool....huhuhuhuhu


 
 
 
Maktok dgn wawan with dua budak byk akai.

Acu nmpk gemuk dlm ni...hahahahaha

Checking in process...

3 Ultraman sibuk beraksi.
Pijamas, thank you to Bunda Zaara sbb pulun tolong carikan pyjama yg sama utk tiga2 beradik ni. 
 
 


 

 
 
Kami amik 6 bilik untuk satu family besar kami. Bilik mmg luas dan sangat selesa. Puas hati sangat. We should stay in Phuket 2 nights. Sbb perjalanan sgt jauh. We fail in planning...rugi rugi...sok dah kena check out ke Krabi. 







Malamnya, kami dinner dgn bekalan yg sama masa sarapan. Berbaloi-baloi masak kali ni. Dari brunch sampai ke dinner.

Malamnya, ayah dgn mak tamau kluaq dah. Nk rehat ja kat bilik after long journey.

Kami 5 beradik and extended keluar melilau ke pantai sambil layan ombak dan snack after dinner.
Ombak memang tinggi gila. Sebab bole kena kami yg kat atas tebing ni.

Lokching (grilling) ni mmg sedap sangat.


 

She...assembled me? A mini me. Hahahahaha



 
 
Ombak tinggi tu






 


 

 

 

Sedap...bila la nk bole rasa lagi...


 

Pilih pilih pilih

 

 


3 budak basah lencun kena ombak




 
Malam ni mmg lepak dan pusing2 Phuket dgn keta ja. Sbb nk berjalan dgn askar2 kecik ni...sgt2 la mencabar.
 
If people asked, apa yg ada di Phuket, susah nak jawab, sbb x dan nk pusing sgt. Huhuhuhu...
 
Nov 28 2016Second day. Kami breakfast di restoren seberang jalan dr hotel. Sedap jugak dan byk pilihan. From roti canai to nasi campur. Macam2 ada.
 
 



 







Roti bakar, di tabor gula? Huhuhuhu

Ni murtabak...cicah ayaq asam?














 
Family pic with event tshirt. Priceless




 
Lepaih puaih snap pic sana sini kat hotel, teruih check out menuju ke Krabi.
 

Sebelum bertolak ke Krabi, sempat la pusing Phuket sikit.

Kami ke Puncak Karon for a view. Ramai orang cantik view dr sini.


















 
But, there is nothing much, except for the view.
 










Perjalanan ke Krabi bermula pukul 1 tghari. Huhuhuhu...jauh perjalanan tu.


No comments:

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Taman Sg Lalang

Taman Sg Lalang

Semeling

Followers