Keluarga Besar Hj Mohd Rejab

Keluarga Besar Hj Mohd Rejab
Syawal 2016

Keluarga Besar Puan Zaiton

Keluarga Besar Puan Zaiton
Jan 2013 - Cameron Highland

Tuesday, January 12, 2016

Travelog - Menara Condong, Teluk Intan & Nasi Vanggey, Ipoh (20/12/2015)

Balik dr Bukit Beruntung, kami terus ke Shah Alam utk pick up Acu yg bole balik utk study week dan bermalam di Kajang.

Nothing on the plan. As cuti sekolah kami mmg agak  busy dgn khemah dan tempahan kek.

Everything was like rushing.
But, since pi kenduri kat umah PakCik...aku plan utk bermalam di Ipoh saja as initial plan...pick up Acu is not listed.

Bila pick up ACu get into list, Kajang tersenarai la dlm list of lodging. Huhuhuhu...no more Ipoh.

Earlier...I told husband, aku tringin nk pi Menara Condong Teluk Intan dgn Kellie's Castle kat Batu Gajah...ye la...nk stay Ipoh kan?

So, bila plan changed. Aku pun carik plan B. Proposed Planetarium or Muzium Negara.

But, husband refused sbb malas nk masuk KL.
Tp, dia beli jiwa dgn singgah ke Menara Condong....hihihihihi....Thank you, hubby.

Walopun x sempat nk ke Batu Gajah, Menara Condong pun dah make my day.

 


Menara Condong adalah sebuah menara jam yang terletak di Teluk IntanPerak. Ia menjadi mercu tanda bagi bandar Teluk Intan sejak beberapa lama. Keunikan menara ini adalah ia menyerupaiMenara PisaItali. Menara ini dibina pada tahun 1885. Ia memiliki ketinggian setiggi 85 kaki dan ada 110 anak tangga. Walaupun telah berusia lebih 100 tahun, ia masih berdiri kukuh.
Menara ini sebenarnya merupakan takungan air sebelum adanya tangki air di Changkat Jong. Bangunan tiga tingkat ini dilengkapi dengan jam besar. Kini menara ini tidak digunakan lagi dan hanya menjadi tarikan pelancong yang mengunjungi bandar Teluk Intan. Di bahagian bawahnya dihiasi dengan landskap yang indah seperti pasu bunga, lantai marmar dan kerusi rehat untuk bersantai seisi keluarga. Kini bangunan purba itu mendapat julukan Menara Condong kedua di dunia selepas Pisa di Itali.

Fungsi
Menurut satu kajian, tujuan pembinaan menara condong atau juga dikenali sebagai Jam Tinggi adalah seperti berikut:[1]
  • untuk menyimpan air bagi penduduk tempatan pada musim kemarau
  • dalam memastikan kemudahan Pengurusan Air British ditingkatkan
  • untuk bekalan air sekiranya berlaku kebakaran
  • sebagai penjaga masa

 
 

Jauh jugak nk reach Teluk Intan dr exit Sungkai. Huhuhuhuhu...
Kami sampai Menara Condong dlm pukul 2ptg. Memang tgh panaih terik. Huih....silau mata....perit kulit.

Senibinanya, rasanya byk ke senibina ala2 pagoda kot. Hahahaha,....suka ati aku ja.

Pelawat bole masuk dlm menara dan melawat kwsn dalamnya. Tapi yg dibuka cuma 2 tngkat utk lawatan.


 
 
 
 

 






gayat jugak aku dgn tangga yg sempit mcm ni. So, kena tunggu giliran kalo nak naik atau turun....







Hidayad-Hijriah-Hiwayat


 









 



 



 





 
 
 
 
 

 


Puaih la ati, dlm teroka menara condong. Alhamdulillah.
Sempat la jugak jeling2 kompleks/bazar menara condong....hahahaha

Dari menara condong, bole drive all the way to Ipoh....sbb Acu tringin Nasi Vanggey.
Aku pun x pernah mkn...dan tak pernah terpk pun nk try. Sbb ada budak nk exam....layankan je la...









Kami ikut waze ja....so tala ke Nasi Vanggey cawangan Greentown, Ipoh. Bagi aku yg bukan peminat nasi kandaq ni....ok ok je la....hahahaha

Tapi...org mmg ramai.

XOXO



No comments:

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Taman Sg Lalang

Taman Sg Lalang

Semeling

Followers