Kita buat sup tulang pulak minggu nig.
Sup tulang atau sup gearbox... Fav husband. Bulan posa... Paling kurang sekali mesti ada.
Bahan2
1/2kg Daging cincang
1kg tulang
1bj bawang besar (tumbuk)
4 ulas bawang putih (tumbuk)
1 inci halia (hiris)
Rempah 4 beradik
Sikit myk
Air
Lada hitam
Garam secukup rasa
Daun sup
1/2kg Daging cincang
1kg tulang
1bj bawang besar (tumbuk)
4 ulas bawang putih (tumbuk)
1 inci halia (hiris)
Rempah 4 beradik
Sikit myk
Air
Lada hitam
Garam secukup rasa
Daun sup
Cara :
1. Daging+tulang di basuh dan rendam dalam air cuka. Biaq sat. Kemudian, basuh dan bilas bersih.
2. Tumis 4 beradik dengan bawang yg ditumbuk tadi.
3. Bila bwg dah kekuningan, masukkan air cukup utk tenggelam kan daging + tulang.
4. Masukkan halia, garam, Lada hitam.
5. Masak sampai daging lembut / lekang dr tulang - masak dengan api perlahan. Biasanya 3-4jam kalo dapur biasa.
6. Masa dah hampir masak, masukkan batang daun sup. Daun sup kita akan guna kan utk tabur atas sup masa hidang.
Note : kalo kuah sup kering... Tambah ja... Jgn biaq kering. Sebelum tutup api... Rasa sekali lagi.. Cukup garam atau dak... If ada tambah masa tunggu daging empuk.
Sesuai jugak untuk makan dengan bihun sup ya
#resepimak
#suptulang
#suptulang
XOXO Lots of loves -H3H-
0 comments:
Post a Comment