Lama x update resepi mak. Bz apa pun tatau 🤣🤣🤣... Sudahnya... Nanti lupa lagu tu ja. Ni pun... Takut jugak ada yg lupa.
Kita boh dulu... Kalo ada hat tertinggai... Nnt update tambah. Sebab... Mak sekali masak 4-5menu...prep buat serentak... Mau tak confuse aku yg amateur ni 😅
Resepi Pais ikan ni... Lama jugak tertunda... Hahaha... Ni fav mak. Misi sabtu aku biasanya... Turutkan mak ayah teringin nk makan... Kita layan selagi mampu. Layan pun... Mak yg masak...aku baru dok belajaq 😅.
Bahan2 Pais Ikan
1 labu Bawang besaq*
2 batang serai *
5bj cabai melaka*
Kelapa parut rm2**
Setgh tsp Garam**
Kunyit**
Ikan secukupnya - kami guna ikan bunga ayaq atau pun ikan bilis besaq.
Daun kunyit
5bj cabai melaka - potong
Aluminium foil/daun pisang
Cara2
1. Blend semua bahan bertanda* dengan sikit air.
2. Masukkan Bahan2 bertanda ** dan sambung blend.
3. Siapkan aluminium foil/daun pisang, atas plate (kami guna plat buat roti jala utk bakar).
4. Tuang separuh Bahan2 blend tadi atas aluminium foil. (sebelum tuang, rasa tgk garam cukup dak... Kalo tak cukup masin bole add masa ni... Atau nk tambah megi cukup rasa)
5. Susun ikan... Tabur daun kunyit dan cabai melaka.
6. Tuang lagi separuh bahan blend dan tutup dengan sekeping lg aluminium foil. Kelim tepi untuk bg mudah nk terbalikkan nnt.
7. Ikan ni cepat masak... So dlm 10minit dah bole siap dah... Jaga jgn sampai nyoq hangit ya.
8. Sedapppp makan dengan nasik panaih.
#resepimak
#paisikanXOXO
Lots of loves -H3H-
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment