Keluarga Besar Hj Mohd Rejab

Keluarga Besar Hj Mohd Rejab
Syawal 2016

Keluarga Besar Puan Zaiton

Keluarga Besar Puan Zaiton
Jan 2013 - Cameron Highland

Tuesday, April 28, 2015

Hiking - Gunung Baling (22 Feb 2015)

Actually, aku x tau wujudnya gunung nama Gunung Baling...hihihihi.

Actually, this is adhoc and unplanned hiking.
Malam sebelum hiking, masa dok buat kek, abg lan call Tanya if aku berminat nk join team pi hiking Gunung Baling.

Kalut2 siapkan wedding cake untuk Sumathi, aku siap2 balik tidoq rumah mak sbb senang nk tinggalkan anak esok paginya.

I found the best team for hiking.

Actually, I have something to proof in this hiking.
Aku kan pancit teruk masa hiking Bukit Tokun. Gunung Jerai melalui tar, not to compare la sbb aku jalan rileks2 teman org. Mmg x terasa sgt.

Aku nk buktikan, aku mmg minat hiking, hiking is my passion and I don't need people to babysit me while hiking.

Aku cuba buktikan yg saiz aku bukan penghalang untuk aku kena tinggai kat belakang.

Kami bergerak dr SP pukul 5.45pg, aku tumpang Abg Fuart, wife dan pakdee. Aku mmg dh breakfast nasi goring kt rumah mak, otw ke baling abg Art singgah KFC drive thru utk beli breakfast on the go.

We reach baling around 6.45, teruih solat subuh di Masjid Baling. Berkumpul semuanya di Masjid Baling.

I met and made new friends, Kak Haz, Taufiq, Kak Anne (wife abg Art).

The team, have breakfast kat gerai opposite Masjid.

Sepatutnya mula hiking pukul 8pg, end up, koi  9 pg baru mula. Huhuhuhu...

Dr kiri, Iwan, PakDee, Abg Art, Kak Anne, Kak Sha, Kak Chek Ah, Abg Lan, Kak Zela, Kak Bee, Kak Haz, aku dan anak Kak Bee
 
 
 
 
 
 


We stopped few times, salah satunya dipanggil gua kambing. Why? Tatau la. Budak2 yg guide kami pun happening ja, kepala merapu. Ramai jugak depa...rasanya hamper 10 org.













Our guides

 
After 3 hours plus of hiking, we manage to reach top. Alhamdulillah.











 


 










 




















Conclusion made,

Gunung baling mmg mencabar compare to Bukit Tokun. Dah nama pun beza...bukit vs gunung kot. hihihi

Gunung baling, trek dia mmg agak pacak. Trek mmg trek solid hutan, tokun ada trek tar dan agak sesuai utk rekreasi. Beza yg amat sgt la.

Gunung batu kapur, yg sangat panas, tajam dan bahaya. Actually, 1/3 drp gunung adalah melalui pendakian di antara batu2 kapur. Masa naik, tau dan Nampak ketinggian dan ada gaung di kiri kanan gunung. Tp, subhanallah...permandangannya sangat2 cantik.

Now aku paham pasai pa org suka hiking gunung baling ni sblm subuh and watch sunrise, sbbnya, mmg panaih bila di kawasan batu2 tu, sbb dah la dekat puncak gunung, direct sun pulak. Mmg burn la.

Jika pendakian aku rasa susah, turun 3x susah sbb trek pacak dan agak licin. Bila turun, kat kwsn batu tu, rasa mcm x percaya aku lalui kawasan tu utk reach top. Mmg super bahaya, mmg kalo silap langkah, jatuh masuk gaung. Nauzubillah.

OTW turun, aku jatuh 3x. Mmg licin, tp nasib baik jatuh terduduk ja, bukan jatuh berguling. Beg aku ja jatuh berpuluh meter, sbb aku baling ikut lubang batu, aku x muat nk lalu dengan beg sekali, hayun la beg dulu dgn niat nk bg lepaih lubang ja, x sangka beg nk bergolek2 dgn jayanya. Hihihihi. At least, ringan sat bebanan badan.

We reach kaki gunung around 2.30p.m.

Dari kaki gunung, lepak makan kat sg dekat dengan belakang masjid. Lepak, rehat, makan then teruih ke masjid baling, mandi dan solat.

Lepaih solat asar, singgah makan di kwsn yg mcm foodcourt dekat dgn masjid sblm bertolak balik.
Sampai rumah, mmg dah flat. Nk tergolek pun ada. Hihihihi...

But, every hiking have its own beauty. Every challenge have it own story. Reach top is priceless.

 
 
 



XOXO

No comments:

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Taman Sg Lalang

Taman Sg Lalang

Semeling

Followers