Keluarga Besar Hj Mohd Rejab

Keluarga Besar Hj Mohd Rejab
Syawal 2016

Keluarga Besar Puan Zaiton

Keluarga Besar Puan Zaiton
Jan 2013 - Cameron Highland

Thursday, September 17, 2015

Hiking - Bukit Bendera ( 16/5/2015)

Penang Hill hamper tidak menjadi kenyataan sbb Taiko Hiking, Abg Lan injured with slip disc.

But, luckily his cousin Iwan volunteer untuk teruskan hiking and guide us all. Tp sbb abg Lan tadak, xtvt kali ni kurang dpt sambutan. So, just 4 of us. Its doesn't matter, as long as target achieved. Hihihihihi.

We reached kaki bukit bendera at 7a.m, as planned. Iwan, Wani and Zati car pool from Kulim dan aku all the way from SP.

This is my second drive to Penang for this year, by my own. For hiking, impressed with myself.

Kami tinggalkan keta wani di kaki bukit bendera and drove my car to Taman Belia (where we will start hiking).



Tadak tempat nk breakfast. Huhuhuhu...sudahnya kami minum kat sebuah gerai dekat dgn Taman Belia. Tp not recommended place. Dah la kedekut...nk tumpang toilet pun x bagi. Terbuang tenaga kami 45min cari toilet ikut direction yg dia bg...mcm dekat nau toilet tu. Hampeh.


On this date, mmg ramai gila org sbb ada event Run for Your Life.

Only 4 of us....Wani, Zati, Iwan and myself

Moongate Door

 
Kami mulakan pendakian dr MoonGate.




I don't know why, tp permulaan hiking kali ni agak tidak smooth. May be sbb dah tension sblm mula hiking kot. Mood dah lari sbb bebai kat tokei kedai yg tipu kata toilet Taman Belia dekat ja...walhal...wasting 45min of our time by walking around. So hampeh. Its ok to tell us its far, but don't lie. Shame on you.

Permulaan hiking dimulakan pulak dengan tangga...lagi la mencabar minda. I mean...I hate stairs....hahahha

If not because of Iwan, rasanya kami dah patah balik. Sebab, angina dah mula bertiup dan hujan rintik dah mula turun sebaik saja about 15min after started.

Risaukan hujan, risaukan pacat, risaukan terperangkap dlm hutan and bla bla bla.

Thanks to Iwan yg kuat semangat.
 
Tengok la tangga tu....huhuhuhuu
 





We reached hentian rehat and sebaik saja duduk...hujan turun dengan lebatnya. Pergh.... Alhamdulillah yg tersangka. So, kami lepak sambil membuang masa dan mengumpul balik semangat dan tenaga. Alhamdulillah. Doa kami, semoga perjalanan kami akan lebih lancer selepas ni.














 
Perjalanan kami kali ni terbahagi kpd 3 bhgan.
 
Bahagian pertama, bahagian tangga...which I think about quarter of hiking.
 
Second phase is denai hutan, which is also I think....quarter of hiking. I love denai hutan. Walopun agak licin dan leach, tp sgt menyenangkan perasaan. Especially bau hutan selepas hujan. I love it.
 
But, sincerely mmg kena extra careful and extra alert sbb jalan licin and few parts yg kena turun dan panjat dgn penuh hati2. Mmg risau terjatuh, but kita serahkan kepadaNya.
 
Third phase, which is final phase is hiking thru jalan raya. I hate it actually...sbb hiking melalui jalan raya lebih la mencabar....huhuhuhuhu....ang this phase is about half of journey. Huuhuhuhuhu...
 
I walked slow and steady as Zati cant push herself. Aku pun amik kesmepatan slow and steady while Wani and Iwan much more front than us.
 
Its ok, ramai ja org dok jalan...hihihihihi

 


Zati amik nafas dan semangat


 


 We met an old Chinese Guy, he looked like around early 50, but he showed us his IC...he is middle 60s and he still so energetic....huwaa.....malu...malu....
 
We continue climb up thru jalan raya and reach top. Alhamdulillah. As per Iwan expectation, we made up in 4 hours as slow and steady hiker.



Almost there....


Look at the stairs? Its the final phase to reach top.

Kita bergambar dulu sblm final steps to stairs.





Ladies




Yeay...we made it. Alhamdulillah



Dataran ni dh banyak berubah. Last sekali aku mai, masa anak br umur 2 tahun kot....la ni anak dah umur 7 tahun....huh...time flies...








Sebelum teruskan penerokaan, kena isi perut dulu. Lapaq kot...hahahhaa...food court dan cantik, dan selesa walopun org ramai.


 
Masa tunggu makan, aku pi tukaq baju dan basuh badan sikit sbb rasa cam dah belengaih sgt dah. Kena ujan sama kan. Sib baik setiap hiking aku akan bawak another set of shirts...in case needed. Ayaqnya...masya-Allah....sejuk amat. But really refreshing.
 
Jodoh rahsia Allah, aku jumpak Azila after tukaq baju. Hihihihi....last skali jumpak masa main badminton dgn geng #theFitFighters kot. I think so la.



New attraction to Bukit Bendera is, love lock kat bhgian atas dataran. Bole fefeeling dok kat korea dah.

Hahahahhaha...











My signature pose, after hiking.


Old keta kabel.

















After a while, dan melihatkan terlalu ramai org yg nk turun, kami decide utk tak stay longer sbb risau tersangkut, lambat pulak bole turun.

We have so much fun...and really enjoy it.


Mission accomplished
 
We thought of grab something to eat before balik. Tp memandangkan its already 5pm+, we decided to have something on the mainland. Nk elak jem and we decided to ride a ferry.
 
masa dok tunggu feri, bole pulak kak Haz call....hahaha...she arrived just right on time...sempat masuk feri. Actually, Kak Haz suppose to join us on todays hiking. Tp she not mange to arrive from Kuala Terengganu on the night before.
 





Conclusion made :

Hiking kali ni require a high endurance sbb banyak hiking melalui jalan raya. Tak banyak sgt cabaran hikingnya sbb sikit saja hiking melalui tangga dan hutan.

Thank you, Iwan. This is final hiking before bulan puasa dan raya.

Notes : turun ikut keta kabel....15min ja....hahahahhaa

XOXO

 

No comments:

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Pakej Meja Pengantin - Kg Bujang

Taman Sg Lalang

Taman Sg Lalang

Semeling

Followers